Vegyi anyagok szabályozása

A magyar jogrendben a vegyi anyagok forgalomba hozatalának szabályozása alapvetően a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvénnyel valósul meg, amit egyes ágazatokra vonatkozó szabályozás, pl. a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény egészít ki. Az utóbbi időben jelentős változást hozott az EU tagállamokra közvetlenül érvényes, a vegyi anyagok regisztrálását, értékelését, engedélyezését és korlátozását szabályozó ún. REACH rendelet, továbbá a vegyi anyagok osztályozásának, címkézésének és csomagolásának (CLP) új szabályait tartalmazó rendelet.


Tovább »

Higiénés kézfertőtlenítés

Mit is jelent a higiénés kézfertőtlenítés fogalma?

Higiénés kézfertőtlenítésnek nevezünk minden olyan, erre a célra engedélyezett kézfertőtlenítő szerrel végzett kézmosási eljárást, melynek során az előírt módon alkalmazott szer segítségével a bőr felületén lévő átmeneti mikroflórához tartozó mikrobák számát megfelelő mértékben csökkentjük és az ott lévő kórokozókat elpusztítjuk, illetve fertőző képességüket megszüntetjük.


Tovább »